ortopedska pomagala - medicinska sredstva proteze za noge i ruke, dojke, invalidska kolica, perike, ortopedski ulošci, cipele,ortoze, mideri ...

         Početna  Preuzimanje  Filmovi  Materijali  Linkovi  Kontakt

 
Steznici-Ortoze-Aparati
 Anatomske cipele
Anatomski ulošci
Invalidska kolica
Antidekubitni program
Toaletna pomagala
Hodalice-Stajalice
Štake - Štapovi
Kompresivne čarape
Perike
Veštačke dojke
Proteze
Ostalo
 
 
 
 
 Sportski program

 

Štampaj ovu stranicu

ORTOPLUS - PARTNER U REHABILITACIJI

 

 • BAROPODOMETRIJA U ORTOTICI
  (Ulošci za stopala)


  Vršimo izuzetno preciznu statičku i dinamičku analizu distribucije opterećenja na platformi sa 2304 senzora.

   


  O analizi baropodometrom...

  Analiza baropodometrom (platforma za stajanje i hodanje) sastoji se od sledećih ispitivanja:

  Baropodometrija – merenje opterećenja stopala
  Pacijent staje bosonog na platformu sa kompjuterskim senzorima na pritisak, pri čemu se dobija kompletna analiza statike stopala, sledi hod preko platforme, čime se dobija dinamička analiza.
  Na osnovu dobijenih rezultata kao i uzimanjem mere u specijalnoj peni projektuju se i izrađuju odgovarajući ulošci za stopala. Pacijent dobija oštampane podatke analize.

  Stabilometrija – procena funkcije čula ravnoteže
  To je metod kojim se, korišćenjem baropodometrijskog ispitivanja na više načina ( stajanje na platformi otvorenih i zatvorenih očiju ), dobijaju analize čula ravnoteže.

  Posture test – držanje tela i merenje ekstremiteta
  Fotografisanjem tela iz četiri ugla i uz pomoć softvera, moguće je dobiti kompletnu procenu dužine delova tela ( nadlaktica, podlaktica, ruka, natkolenica, potkolenica, noga ) uz analizu pozicije kičmenog stuba. Ovaj vid merenje se radi kod pacijenata kod kojih želimo da utvrdimo nejednakost dužine ekstremiteta, stepen zakošenosti karlice ali i obim deformiteta kičmenog stuba, posebno ako imamo razlog da izbegavamo prekomerna zračenja pri korišćenju rendgen dijagnostike.


  O ulošcima za stopala...

   Indikacije: ravna stopala, izdubljeno stopalo, metatarzalgije (bolno stopalo), dijabetično stopalo, sportsko stopalo, čukljevi, bolna peta.
   Funkcija uložaka: postizanje fiziološkog položaja stopala, stabilnost skočnog zgloba, rasterećenje stopala, udobnost …

  U kom se uzrastu savetuje nošenje uložaka?
  Merenje statike i dinamike stopala se može uraditi tek kada deca napune 3 godine i kod svih starijih osoba koje mogu da stoje i hodaju, samostalno ili uz pomoć držača. Ulošci usmeravaju dalji razvoj i sprečavaju progresiju deformiteta (ako postoji), odnosno sprečavaju nastanak deformiteta, ako istog nema, obezbeđuju udobniji oslonac ili raspoređuju pritiske po celoj površini stopala.
  Uloške delimo na:
   korektivne – uspostavljaju normalan koštano-zglobni odnos
   rasteretne – raspršuju ravnomerno sile naprezanja po celoj površini stopala (dijabetično, reumatično stopalo...)
   potporne – mek i udoban oslonac nakon operativnog lečenja

   Izbor uložaka - tipovi uložaka koje izrađujemo?
  Ulošci koje izrađujemo razlikuju se prema načinu uzimanja mere i procesu izrade.
  ◦ Ulošci prema platformi – flexi – ovaj tip uložaka se izrađuje prema merama dobijenim analizom stopala na platformi.
  ◦ Ulošci prema platformi i peni – flexi+ - tip uložaka za koji, nakon analize stopala na platformi, vršimo uzimanje individualne mere za svako stopalo u specijalnoj peni. Ovim načinom se najpreciznije može odrediti izgled uloška za određeno stopalo. Nakon toga ulošci se izrađuju prema gipsanom modelu tog stopala.
  Materijali koji se koriste za izradu uložaka omogućavaju stišljivost 10-30% tj. prilagođavanje tvrdoće uloška specifičnim potrebama (težina pacijenta, stepen aktivnosti, indikacija...).

  Za koje vreme se dobijaju ulošci?
  Sama analiza na platformi traje oko 20 minuta.
  Ulošci se dobijaju za 3 - 7 dana zavisno od tipa i vrste koja se izrađuje.

  Koliko dugo se mogu koristiti ulošci?
  Oni se mogu koristiti neograničeni broj sati u toku dana (savetuje se njihovo prenošenje iz jednih u druge cipele), praktično bez ograničenja, ali se njihova elastičnost vremenom smanjuje, tako da je idealno vreme korišćenja jednog para uložaka oko 12 meseci ( u zavisnosti od deformiteta i stepena opterećenja koje trpi samo stopalo).
  Pacijentima se savetuje kontrolni pregled i nova merenja nakon 6 meseci, kada je moguće izmedju ostalog uraditi poredjenje novodobijenih vrednosti sa vrednostima na prethodnom pregledu.
  Kod dece koja rastu, ulošci se nose dok ih deca ne prerastu, a to zavisi od njihove starosti, odnosno brzine rasta u periodu u kome se vrši lečenje.

  Da li je nošenje uložaka neprijatno?
  Ne. Ono nije neprijatno mada je moguće da prvih dana pacijenti imaju čudan osećaj, jer se sada pri hodu angažuju grupe mišića i delovi stopala koji su godinama bili zapostavljeni. Nakon 4 - 5 dana ti simptomi nestaju. Pacijenti se vrlo brzo navikavaju na uloške i nose ih stalno, menjajući obuću u kojoj ih nose. Ukoliko u obući koju nosite postoji navikularno jastuče (jastuče u predelu unutrašnjeg srednjeg dela cipele) obavezno ga treba izvaditi iz obuće jer su ulošci izrađeni prema ravnoj podlozi.

  Kakve cipele kupiti za decu?
  ◦ Plitke – omogućavaju savijanje u skočnom zglobu i stopalu, čime se aktiviraju mišići, tetive, nervi i krvni sudovi, što doprinosi pravilnom razvoju stopala.
  ◦ Adekvatne veličine – prednji deo cipele treba da je duži za jedan poprečni prst (dečiji) od dužine stopala, u njima je stopalo komotno.
  ◦ Bez Tomasove pete – ona se koristi isključivo za korekciju valgusa kolena (X noge) i ne koriguje planus. Kod ravnog stopala ova potpetica rotira prednji deo stopala unutra.
  ◦ Bez navikularnog jastučeta - u fiziološkoj obući je neadekvatno i izaziva rotaciju stopala u polje.
  ◦ Đon od elastičnog materijala – cipela treba da omogući savijanje u predelu zglobova stopala, na pr. penjanje na prste.
   

   

  Orto+

  SNAGA FUNKCIONALNOSTI – INOVATIVNA REŠENJA

 

  
  

ORTOPLUS d.o.o
PREDUZEĆE ZA PROIZVODNJU, SERVIS I PROMET - 18000 Niš, Sremska 2, tel: 018 20 31 41
Šifra delatnosti: 33102, PIB: 106450975, M.B.: 20604140, tekući račun: 160-331951-25

02.05.2021